Η οικοδόμηση της νέας, της αταξικής κοινωνίας, του κομμουνισμού, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία μετάβαση από κάποιο σχηματισμό σε κάποιον άλλο, αλλά συνιστά την εμφάνιση και την διαμόρφωση ενός ριζικά νέου τύπου κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή, η οποία, ως προς το βάθος, την κλίμακα και τις προοπτικές της υπερβαίνει ακόμα και την μετάβαση της αρχαιότητας από την προ-ταξική στην ταξική κοινωνία. Πρόκειται για μία άρνηση-διαλεκτική άρση, τόσο των ταξικών ανταγωνιστικών τύπων ανάπτυξης της κοινωνίας, όσο και των πριν από αυτούς βαθμίδων, δηλ. ολόκληρης της μέχρι τώρα ιστορίας της ανθρωπότητας και των προϋποθέσεων της. Η επισήμανση αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται όταν διατυπώνονται διάφορες εικασίες και εκτιμήσεις σχετικά με τους ρυθμούς οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, με τις δυσκολίες που προκύπτουν κ.λ.π. Η επισήμανση αυτή αφορά επίσης τις δυσκολίες, την αντιφατικότητα και τον ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων..."

Δ. Πατέλη, Μ. Δαφέρμου, Π. Παυλίδη

10/25/2007

ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ





90 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ



Συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, από την επανάσταση που σημάδεψε και σημαδεύει ανεξίτηλα τους αγώνες των εργαζομένων για τη χειραφέτηση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της ατομικής ιδιοκτησίας και της κοινωνικής και πολιτικής καταπίεσης, για την κομμουνιστική απελευθέρωση και το βασίλειο των “ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών”.




Για όλους εμάς, εργαζόμενους και διανοούμενους, νέους και ανθρώπους της τέχνης, αγωνιστές της επαναστατικής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων, η “έφοδος των Μπολσεβίκων στον ουρανό” παραμένει ένα σταθερό σημείο αναφοράς.




Εμπνεόμαστε από το εξεγερτικό πνεύμα του Οκτώβρη, από την πρώτη νικηφόρα επαναστατική απόπειρα της εργατικής τάξης απέναντι στην κοινωνία του κεφαλαίου, από τους δρόμους που έκαναν δυνατή την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας.




Αντλούμε εμπειρίες και διδάγματα από την ιστορία που έγραψαν εκατομμύρια επαναστατημένων προλετάριων, από τα πρωτοπόρα πειράματα και τους νέους θεσμούς που δημιούργησαν στις κοινωνικές σχέσεις, στους πολιτικούς θεσμούς, στην παιδεία, στην κοινωνική προστασία, στον πολιτισμό.




Στεκόμαστε με επαναστατικό κριτικό πνεύμα απέναντι στις αιτίες που αντέστρεψαν αυτή την πορεία, έκλεισαν το ρήγμα του Οκτώβρη και οδήγησαν, στην ήττα του επαναστατικού ρεύματος, στην εκμεταλλευτική μετάλλαξη του σοβιετικού καθεστώτος και, τελικά, στην ανοιχτή καπιταλιστική παλινόρθωση του 1989.




Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι οι τελευταίες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας θα γραφτούν από την κοινωνία του κέρδους και της αγοράς, της εκμετάλλευσης και των πολέμων, της πολιτισμικής μιζέριας και της μορφωτικής λοβοτομής, της καταπίεσης και των περιβαλλοντικών καταστροφών, ότι ο μονόδρομος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι απαρέγκλιτος και νομοτελειακός.




Επιμένουμε να αναζητούμε, με σύγχρονους όρους και από τη σκοπιά της εργατικής χειραφέτησης, τους δρόμους και τις προϋποθέσεις μιας επαναστατικής αντιπαράθεσης με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, στη θεωρία και τη φιλοσοφία, στο κίνημα και την πολιτική, στην καθημερινή πρακτική και τον πολιτισμό, στη χώρα μας και διεθνώς, μιας αντιπαράθεσης που θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα της αντικαπιταλιστικής επανάστασης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.




Επιχειρούμε να επαναθεμελιώσουμε αυτή τη δυνατότητα και αναγκαιότητα αντλώντας πολύτιμα διδάγματα από το χθες, κυρίως όμως ανιχνεύοντας τις νέες τάσεις και δυνατότητες κομμουνιστικής χειραφέτησης που αναβλύζουν από τον ίδιο το σύγχρονο καπιταλισμό, από την ίδια την εργατική τάξη της εποχής μας, από τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος και πολιτισμού.




Νέο Αριστερό Ρεύμα – ΝΑΡ

Οκτώβρης 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: