Η οικοδόμηση της νέας, της αταξικής κοινωνίας, του κομμουνισμού, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία μετάβαση από κάποιο σχηματισμό σε κάποιον άλλο, αλλά συνιστά την εμφάνιση και την διαμόρφωση ενός ριζικά νέου τύπου κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή, η οποία, ως προς το βάθος, την κλίμακα και τις προοπτικές της υπερβαίνει ακόμα και την μετάβαση της αρχαιότητας από την προ-ταξική στην ταξική κοινωνία. Πρόκειται για μία άρνηση-διαλεκτική άρση, τόσο των ταξικών ανταγωνιστικών τύπων ανάπτυξης της κοινωνίας, όσο και των πριν από αυτούς βαθμίδων, δηλ. ολόκληρης της μέχρι τώρα ιστορίας της ανθρωπότητας και των προϋποθέσεων της. Η επισήμανση αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται όταν διατυπώνονται διάφορες εικασίες και εκτιμήσεις σχετικά με τους ρυθμούς οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, με τις δυσκολίες που προκύπτουν κ.λ.π. Η επισήμανση αυτή αφορά επίσης τις δυσκολίες, την αντιφατικότητα και τον ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων..."

Δ. Πατέλη, Μ. Δαφέρμου, Π. Παυλίδη

1/22/2009

Ε.Πρεομπραζένσκι “Το πέρασμα στο σοσιαλισμό”

O Ε.Πρεομπραζένσκι ήταν γνωστός οικονομολόγος και στέλεχος των μπολσεβίκων (1886-1937) μέλος της αριστερής αντιπολίτευσης μεταξύ 1924-27 , εκτελέστηκε το 1937. Υπήρξε συγγραφέας μεταξύ άλλων του “Αλφάβητου του Κομμουνισμού” μαζί με τον Μπουχάριν.

ΒΙΒΛΙΟ:

Το πέρασμα στο σοσιαλισμό,ο Μάρξ, ο Λένιν και οι αναρχικοί για την κατάργηση του καπιταλισμού

(εκδ.γράμματα)

κατεβάστε το σε μορφή, σ.134, PDF 37ΜΒ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To βιβλίο http://allotriosi.files.wordpress.com/2009/01/preobazenski-perasma.pdf δεν κατεβαίνει, δηλώνεται ως κατεστραμμένο. Αν μπορείς δώσε άλλο λινκ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ είπε...

εμένα πάντως το βιβλίο κατεβαίνει