Η οικοδόμηση της νέας, της αταξικής κοινωνίας, του κομμουνισμού, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία μετάβαση από κάποιο σχηματισμό σε κάποιον άλλο, αλλά συνιστά την εμφάνιση και την διαμόρφωση ενός ριζικά νέου τύπου κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή, η οποία, ως προς το βάθος, την κλίμακα και τις προοπτικές της υπερβαίνει ακόμα και την μετάβαση της αρχαιότητας από την προ-ταξική στην ταξική κοινωνία. Πρόκειται για μία άρνηση-διαλεκτική άρση, τόσο των ταξικών ανταγωνιστικών τύπων ανάπτυξης της κοινωνίας, όσο και των πριν από αυτούς βαθμίδων, δηλ. ολόκληρης της μέχρι τώρα ιστορίας της ανθρωπότητας και των προϋποθέσεων της. Η επισήμανση αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται όταν διατυπώνονται διάφορες εικασίες και εκτιμήσεις σχετικά με τους ρυθμούς οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, με τις δυσκολίες που προκύπτουν κ.λ.π. Η επισήμανση αυτή αφορά επίσης τις δυσκολίες, την αντιφατικότητα και τον ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων..."

Δ. Πατέλη, Μ. Δαφέρμου, Π. Παυλίδη

12/31/2009

Πρωτοχρονιάτικες ευχές του Λέοντα Τρότσκι - 1-3 Γενάρη 2010

 
Πρωτοχρονιάτικες ευχές του Λέοντα Τρότσκι
… Η συνθετική τέχνη του μέλλοντος! Η ομορφιά που δεν θα είναι κλεισμένη σε ειδικούς θεσμούς αλλά θα διεισδύει σε όλες τις όψεις της ύπαρξής μας, ένας ευγενής συνδυασμός της Φύσης με την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική, τα νέα συσσίτια, όπως εκείνα που είχανε οι Σπαρτιάτες αλλά με νέους όρους, πλουτισμένα με όλα τα θαύματα της τεχνολογίας. Η μουσική ως συνοδεία του στοχασμού και της δράσης. Η δημόσια ζωή ως τέχνη, ως η υψηλότερη μορφή δημιουργίας…Η σχόλη είναι ανάγκη στον άνθρωπο. Πρέπει να έχουμε το «δικαίωμα στη τεμπελιά»! Φίλοι μου, ας πιούμε για αυτόν τον ανέμελο, ευτυχισμένο και λαμπρό τεμπέλη του μέλλοντος!
Prosit Neujahr – Στην υγεία του Νέου Χρόνου, φίλοι μου!
ΛΕΟΝ ΤΡΟΤΣΚΙ
Αλλά, φίλοι μου, η συνθετική ομορφιά είναι νοητή μόνο στη βάση μιας συνθετικής κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος πρέπει να γίνει ο συλλογικός πλαστουργός της ιστορικής του μοίρας. Τότε θα είναι σε θέση να απαλλαχθεί από το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς του ρίχνοντάς το στους ώμους των μεταλλικών του σκλάβων, για να γίνει ο ίδιος κύριος της στοιχειακής δύναμης του ασυνειδήτου της ψυχής του και για να αφιερώσει όλη την δύναμή του στη δημιουργία νέων και περίλαμπρα σμιλευμένων μορφών συνεργασίας, αγάπης, αδελφοσύνης, κοινωνικότητας…
Η σχόλη είναι ανάγκη στον άνθρωπο. Πρέπει να έχουμε το «δικαίωμα στη τεμπελιά»! Φίλοι μου, ας πιούμε για αυτόν τον ανέμελο, ευτυχισμένο και λαμπρό τεμπέλη του μέλλοντος!
Prosit Neujahr – Στην υγεία του Νέου Χρόνου, φίλοι μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: