Η οικοδόμηση της νέας, της αταξικής κοινωνίας, του κομμουνισμού, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία μετάβαση από κάποιο σχηματισμό σε κάποιον άλλο, αλλά συνιστά την εμφάνιση και την διαμόρφωση ενός ριζικά νέου τύπου κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή, η οποία, ως προς το βάθος, την κλίμακα και τις προοπτικές της υπερβαίνει ακόμα και την μετάβαση της αρχαιότητας από την προ-ταξική στην ταξική κοινωνία. Πρόκειται για μία άρνηση-διαλεκτική άρση, τόσο των ταξικών ανταγωνιστικών τύπων ανάπτυξης της κοινωνίας, όσο και των πριν από αυτούς βαθμίδων, δηλ. ολόκληρης της μέχρι τώρα ιστορίας της ανθρωπότητας και των προϋποθέσεων της. Η επισήμανση αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται όταν διατυπώνονται διάφορες εικασίες και εκτιμήσεις σχετικά με τους ρυθμούς οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, με τις δυσκολίες που προκύπτουν κ.λ.π. Η επισήμανση αυτή αφορά επίσης τις δυσκολίες, την αντιφατικότητα και τον ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων..."

Δ. Πατέλη, Μ. Δαφέρμου, Π. Παυλίδη

12/13/2011

Μια Κριτική της Κομμουνιστικοποίησης


Έτσι, μια ριζοσπαστική εξέγερση εναντίον της κοινωνίας θα ήταν το ίδιο αδύνατη όσο μια εξέγερση εναντίον της Φύσης, η ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η σπουδαία απόδειξη / εκδήλωση της δημιουργίας πάνω στη Γη. Και ένα άτομο το οποίο θα ήθελε να εξεγερθεί ενάντια στην κοινωνία… θα τοποθετούσε τον εαυτό του πέρα από το αποδεκτό της αληθινής ύπαρξης».
Μιχαήλ Μπακούνιν

Το 1886, ο μαρξιστής φιλόσοφος Πωλ Λαφάργκ εξέδωσε μέσα από την φυλακή το έργο του με τίτλο «Το Δικαίωμα στην Τεμπελιά». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο ριζοσπάστης αυτός στοχαστής προσπάθησε να επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην κυριαρχία που ασκούσε η ιδεολογία της εργασίας πάνω στην πολιτική σκέψη του Γαλλικού προλεταριάτου και να αποσυνδέσει με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες της εργατικής τάξης της Γαλλίας από τα στενά όρια της διεκδίκησης ενός κατοχυρωμένου ρόλου για τους εργάτες στην καπιταλιστική παραγωγική διαδικασία με την μορφή της προάσπισης του συλλογικού δικαιώματος στην εργασία. Εύστοχα επισήμανε ο Λαφάργκ ότι μέσα σε ένα πλαίσιο αλματώδους εξέλιξης της επιστήμης και γεωμετρικής προόδου στον τομέα του εκσυγχρονισμού της τεχνολογικής υποδομής της μεγάλης Γαλλικής βιομηχανίας, η πάλη για διάσωση των θέσεων εργασίας που χάνονταν εξαιτίας της τάσης για μηχανοποίηση της παραγωγής, ισοδυναμούσε με αγώνα οπισθοφυλακής για το οργανωμένο προλεταριάτο, το οποίο, με μία δόση μαζοχισμού είναι η αλήθεια, επέμενε να διεκδικεί μερίδιο στην αναπαραγωγή των οικονομικών συνθηκών της ίδιας της κοινωνικής υποταγής του.[i] Αντίθετα, ο Λαφάργκ διατράνωσε την πίστη του ότι το κέντρο βάρους της Κοινωνικής Πάλης που διεξήγαγε η εργατική τάξη όφειλε να μετατοπιστεί από την οικονομία, στο πεδίο της πολιτικής. Για εκείνον, η αύξηση της παραγωγής μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας επιλύει το ζήτημα της σπάνης των αγαθών κι εγείρει ερωτήματα που άπτονται της άνισης κατανομής του κοινωνικού πλούτου, ο οποίος αν διανεμηθεί σωστά αρκεί για να θρέψει το σύνολο της κοινωνίας και για να ζήσουν όλοι πλουσιοπάροχα. Η κατάργηση όμως της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και η ισομερής κατανομή του παραγόμενου πλούτου, προϋποθέτουν την εκ βάθρων αναδόμηση του κοινωνικού συστήματος. Συνεπάγονται την κατάλυση του μονοπωλίου της οργανωμένης ισχύος που κατέχει η άρχουσα τάξη και γι’ αυτό είναι ζητήματα βαθύτατα πολιτικά.  

12/12/2011

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΜΑΝΤΕΟ ΜΠΟΡΝΤΙΓΚΑ


http://engymo.wordpress.com/2011/12/06/%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CE%B1/

Παρουσιάζουμε ένα εκτενές χρονολόγιο της πολιτικής δραστηριότητας του ηγέτη της Ιταλικής Κομμουνιστικής Αριστεράς Αμαντέο Μπορντίγκα.
Η μετάφραση έγινε από την εργασία του AGUSTÍN GUILLAMÓN, CRONOLOGIA DEBORDIGA. Λόγω του μεγάλου μεγέθους του κειμένου το επισυνάπτουμε σε αρχείο.

12/11/2011

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ




ΚΕΙΜΕΝΑ, ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
http://www.ilhs.tuc.gr/gr/videos.htm
http://www.ilhs.tuc.gr/gr/omilies.htm


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΠΑΓΙΩΝΑ




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Λ. ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

10/11/2002 - εφημ. ΠΡΙΝ
Ο Αύγουστος Μπαγιώνας, φιλόσοφος που με τα δικά του λόγια «καλλιέργησε τον κλασσικό και σύγχρονο ορθολογισμό και υλισμό», πανεπιστημιακός καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας και συγγραφέας σημαντικότατων βιβλίων για τη Φιλοσοφία αναφέρεται στην κυρίαρχη φιλοσοφική αντίληψη και την απουσία ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

12/04/2011

ΟΙ “ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ”

http://engymo.wordpress.com/2011/12/03/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%83/

Δημοσιεύουμε ένα άρθρο που γράφτηκε στην τροτσκιστική εφημερίδα «Διεθνιστής» στις 30 Νοεμβρίου του 1944, μόλις τέσσερις μέρες πριν το ματοκύλισμα του εαμικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, που σηματοδοτεί την έναρξη των «Δεκεμβριανών». Στο άρθρο αυτό, με τον ειρωνικό τίτλο «Οι ‘ελευθερωτές’» αποκαλύπτεται ο εγκληματικός ρόλος που ήρθε για να παίξει ο βρετανικός ιμπεριαλισμός στη χώρα με σκοπό την αναστύλωση του αστικού καθεστώτος και τη νέα υποδούλωση του ελληνικού προλεταριάτου.
Την ώρα που το ΚΚΕ και το ΕΑΜ υποδέχονταν τα βρετανικά στρατεύματα με το σύνθημα «καλώς ήρθατε γενναίοι μας σύμμαχοι» και αναλάμβαναν υπουργικά χαρτοφυλάκια στην «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», οι κομμουνιστές-διεθνιστές, που από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου αγωνίζονταν για τη μετατροπή του σε προλεταριακή επανάσταση, προειδοποιούν για τη νέα Κατοχή που ήρθε για να επιβάλλει ο βρετανικός στρατός για να προστατεύσει την ελληνική κεφαλαιοκρατία και να διασώσει τον εσμό του δοσιλογισμού. Η δικαίωση των προβλέψεων αυτού του άρθρου, αμέσως μετά, είναι, πιστεύουμε, κάτι παραπάνω από προφανής.