Η οικοδόμηση της νέας, της αταξικής κοινωνίας, του κομμουνισμού, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία μετάβαση από κάποιο σχηματισμό σε κάποιον άλλο, αλλά συνιστά την εμφάνιση και την διαμόρφωση ενός ριζικά νέου τύπου κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή, η οποία, ως προς το βάθος, την κλίμακα και τις προοπτικές της υπερβαίνει ακόμα και την μετάβαση της αρχαιότητας από την προ-ταξική στην ταξική κοινωνία. Πρόκειται για μία άρνηση-διαλεκτική άρση, τόσο των ταξικών ανταγωνιστικών τύπων ανάπτυξης της κοινωνίας, όσο και των πριν από αυτούς βαθμίδων, δηλ. ολόκληρης της μέχρι τώρα ιστορίας της ανθρωπότητας και των προϋποθέσεων της. Η επισήμανση αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται όταν διατυπώνονται διάφορες εικασίες και εκτιμήσεις σχετικά με τους ρυθμούς οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, με τις δυσκολίες που προκύπτουν κ.λ.π. Η επισήμανση αυτή αφορά επίσης τις δυσκολίες, την αντιφατικότητα και τον ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων..."

Δ. Πατέλη, Μ. Δαφέρμου, Π. Παυλίδη

1/02/2009

ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ 18 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕΕίναι μέγιστης σημασία οι θέσεις ενός κόμματος σαν του ΚΚΕ. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για θέσεις που ασχολούνται με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι ο σοσιαλισμός.

Φυσικά διαβάζοντας τις θέσεις του δεν μπορούμε πάρα να μας βρούνε ολότελα αντίθετους τόσο για το τι είναι σοσιαλισμός αλλά και για το τι οικοδομήθηκε στις χώρες του πάλαι ποτέ "υπαρκτού σοσιαλισμού" .

τα γεγονότα της εξέγερσης , όπως και η αθλία στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα της εξέγερσης δεν μας επέτρεψαν να ασχοληθούμε με μια ολοκληρωμένη κριτική των θέσεων του ΚΚΕ. Ευελπιστούμε πως θα το κάνουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εδω θα επισυνάψουμε μια διεύθυνση με τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και τα κείμενα του διαλόγου: http://www1.rizospastis.gr/static.do?page=/campaigns/18congress/18congress.jsp&publDate=1/1/2009&id=10505

για να μπορούμε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα για τον διάλογο εντός του ΚΚΕ.
Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: