Η οικοδόμηση της νέας, της αταξικής κοινωνίας, του κομμουνισμού, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία μετάβαση από κάποιο σχηματισμό σε κάποιον άλλο, αλλά συνιστά την εμφάνιση και την διαμόρφωση ενός ριζικά νέου τύπου κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή, η οποία, ως προς το βάθος, την κλίμακα και τις προοπτικές της υπερβαίνει ακόμα και την μετάβαση της αρχαιότητας από την προ-ταξική στην ταξική κοινωνία. Πρόκειται για μία άρνηση-διαλεκτική άρση, τόσο των ταξικών ανταγωνιστικών τύπων ανάπτυξης της κοινωνίας, όσο και των πριν από αυτούς βαθμίδων, δηλ. ολόκληρης της μέχρι τώρα ιστορίας της ανθρωπότητας και των προϋποθέσεων της. Η επισήμανση αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται όταν διατυπώνονται διάφορες εικασίες και εκτιμήσεις σχετικά με τους ρυθμούς οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, με τις δυσκολίες που προκύπτουν κ.λ.π. Η επισήμανση αυτή αφορά επίσης τις δυσκολίες, την αντιφατικότητα και τον ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων..."

Δ. Πατέλη, Μ. Δαφέρμου, Π. Παυλίδη

11/03/2009

Λούκατς : “Η σκέψη του Λένιν” + “Ο Λούκατς και ο σταλινισμός”


Κατηγορίες: e-books/βιβλία — katilinas @ 2:20 πμ
Tags:
Το βιβλίο “Η σκέψη του Λένιν” γράφτηκε από τον Γ.Λούκατς λίγο μετά τον θάνατο του Λένιν. Εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδ.Σ.Εποχή σε μια περίοδο προβληματισμών, αυταπατών και μιας ιδιότυπης αναζήτησης (1990) που σύντομα θα υποχωρήσει προς χάριν του σταλινικού “μεσαίωνα” και των εκδόσεων του κ.Μάρτενς.
Στα αγγλικά κυκλοφορεί ως  “Lenin: A Study on the Unity of his Thought” (“Λένιν: Μιά μελέτη στην ενότητα της σκέψης του”). Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται και ένα κείμενο το 1967 ως επίλογος  το οποίο σαφέστατα στερείται της επαναστατικής “νιότης” του κειμένου του 1924.


Γραμμένο το 1977 από τον τροτσκιστή (της Ενιαίας Γραμματείας / “μαντελικής” τάσης) Μ.Λεβί , το άρθρο “Ο Λούκατς και ο σταλινισμός” είναι μια ενδιαφέρουσα συνοπτική διαδρομή των έργων και αντιλήψεων του Λούκατς. Το άρθρο εστιάζεται  στη στάση του μαρξιστή διανοούμενου ως προς το σταλινισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: