Η οικοδόμηση της νέας, της αταξικής κοινωνίας, του κομμουνισμού, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία μετάβαση από κάποιο σχηματισμό σε κάποιον άλλο, αλλά συνιστά την εμφάνιση και την διαμόρφωση ενός ριζικά νέου τύπου κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή, η οποία, ως προς το βάθος, την κλίμακα και τις προοπτικές της υπερβαίνει ακόμα και την μετάβαση της αρχαιότητας από την προ-ταξική στην ταξική κοινωνία. Πρόκειται για μία άρνηση-διαλεκτική άρση, τόσο των ταξικών ανταγωνιστικών τύπων ανάπτυξης της κοινωνίας, όσο και των πριν από αυτούς βαθμίδων, δηλ. ολόκληρης της μέχρι τώρα ιστορίας της ανθρωπότητας και των προϋποθέσεων της. Η επισήμανση αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται όταν διατυπώνονται διάφορες εικασίες και εκτιμήσεις σχετικά με τους ρυθμούς οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, με τις δυσκολίες που προκύπτουν κ.λ.π. Η επισήμανση αυτή αφορά επίσης τις δυσκολίες, την αντιφατικότητα και τον ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων..."

Δ. Πατέλη, Μ. Δαφέρμου, Π. Παυλίδη

11/18/2008

Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο: η παγκόσμια κομμουνιστική επανάσταση

Από τότε που υπάρχει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, και συνεπώς κυριαρχεί στον πλανήτη, όλοι οι πόλεμοι είναι αστικοί, καπιταλιστικοί πέρα από τις ιδεολογίες για τις οποίες το κεφάλαιο προσποιείται ότι τους κάνει, όλοι οι πόλεμοι είναι πόλεμοι ενάντια στο προλεταριάτο, είναι αντεπαναστατικοί πόλεμοι.

Πέρα από τις ενδοαστικές διαμάχες, η αιτία του πολέμου είναι πάντα η ύφεση, η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους που οδηγεί σε μία γενικευμένη υπερ-παραγωγή εμπορευμάτων και συνεπώς και σε ένα περίσσευμα εργατικής δύναμης. Ακόμα και αν για την συνείδησή της, αυτό που έχει σημασία είναι η καταστροφή του εχθρού, ο κύριος στόχος της αστικής τάξης χθες και σήμερα είναι ακόμη ο ίδιος: η μαζική καταστροφή ανθρώπων τους οποίους ο καπιταλισμός μετέτρεψε σήμερα σε περισσευούμενα εμπορεύματα. Μόνο ο κομμουνισμός θα εξαφανίσει τους πολέμους.

Για να διεξάγει τον πόλεμό της, η αστική τάξη πρέπει να εξολοθρέψει το προλεταριάτο ως τάξη, δηλαδή ως μία ενεργό δύναμη, ως κόμμα, να το διαλύσει στο λαό, ώστε έπειτα να στρατολογήσει τους πολίτες πίσω από οποιαδήποτε σημαία κρύβει το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού, την σημαία του αντιφασισμού ή του φασισμού, της προόδου ή της συντήρησης, της δημοκρατίας ή του ολοκληρωτισμού, την σημαία της κατάκτησης ενός ζωτικού χώρου ή της εθνικής απελευθέρωσης, της υπεράσπισης της πολιτισμένης Δύσης ή της αντι-αποικιοκρατίας,... Είναι πάντα στο όνομα της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού,... που στοιβάζονται τα πτώματα, που οι πολίτες ως στρατιωτικό προσωπικό ακρωτηριάζονται από βόμβες και πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ως εργατική απάντηση στις αστικές επιθέσεις, ο διεθνισμός σημαίνει να αρχίσουμε από σήμερα να σπάμε την κοινωνική ειρήνη, την ειρήνη του κεφαλαίου, να αναπτύσσουμε τους αγώνες μας εκεί που βρισκόμαστε, ενάντια στους άμεσους εκμεταλλευτές μας παντού στον κόσμο. Προετοιμάζουμε την λύση μας στην αστική κρίση: την παγκόσμια κομμουνιστική επανάσταση, οφθαλμός αντί οφθαλμού για την χειροτέρευση των συνθηκών ζωής μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να πολεμήσουμε την αστική λύση που είναι ο γενικευμένος πόλεμος.

Η έκρηξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ακόμη και ενός γενικευμένου, δεν σημαίνει αναγκαστικά την οριστική σύνθλιψη του προλεταριάτου. Όντως, ιστορικά, εάν ο πόλεμος στην αρχή είναι μία σχετική συντριβή, μπορεί να καθορίσει διαλεκτικά μία ακόμα ισχυρότερη ανάκτηση διότι εκθέτει τις αντιθέσεις και την βαρβαρότητα που είναι έμφυτα στο καπιταλιστικό σύστημα. Για τους επαναστάτες εργάτες, ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο σημαίνει άμεσα επαναστατικός ντεφιτισμός.

Ο επαναστατικός ντεφιτισμός γυρίζει την πλάτη του σε κάθε πασιφισμό, έστω και μεταμφιεσμένο και ριζοσπαστικοποιημένο, δηλαδή στο να μην φτάνεις σε σημείο να δώσεις μερικές συγκεκριμένες και ακριβείς οδηγίες με την οπτική της ενθάρρυνσης της βίαιης δράσης για την ήττα του "δικού μας" στρατοπέδου, του "δικού μας" έθνους, του "δικού μας" στρατού. Ο προλεταριακός ντεφιτισμός σημαίνει, εκτός από την προφανή ντεφιτιστική προπαγάνδα:

  • Την οργάνωση του σαμποτάζ της οικονομίας, της παραγωγής, των στρατιωτικών κονβόι,... όλη της εθνικιστικής κοινής γνώμης.
  • Την οργάνωση κάθε δράσης με στόχο την υπονόμευση της κυρίαρχης αντίληψης όπως και της αποστολής των προλετάριων στην σφαγή.
  • Την οργάνωση της πιο μαζικής λιποταξίας.
  • Την ενθάρρυνση της συναδέλφωσης, της ανταρσίας, του γυρίσματος των όπλων ενάντια στους "δικούς μας" αξιωματικούς,... και της πιο αποφασιστικής και επιθετικής δράσης με την οπτική της μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο πόλεμο για τον κομμουνισμό.
Προφανώς, ο επαναστατικός ντεφιτισμός δεν μπορεί να κατανοηθεί μόνο σε ένα στρατόπεδο. Οι κομμουνιστικές οδηγίες για σαμποτάζ εξαρτώνται από την διεθνή φύση της εργατικής τάξης και συνεπώς στοχεύουν στο προλεταριάτο σε όλο τον κόσμο. Ο προλεταριακός ντεφιτισμός σημαίνει τον ολικό αγώνα ενάντια στην "δική μας" αστική τάξη και αυτό σε όλα τα στρατόπεδα, σε όλες τις χώρες.

Εάν το προλεταριάτο θέλει να απαλλαγεί οριστικά από τις ανθρωποσφαγές, η μία και μοναδική λύση είναι η γενίκευση των πράξεων επαναστατικού ντεφιτισμού. Η ανάπτυξη του αγώνα έχει τις απαιτήσεις της: πρέπει να σπάσει την κοινωνική συναίνεση όχι μόνο στις μονάδες του στρατού αλλά και σε όλη την κοινωνία. Γι' αυτό χρειάζεται να τελειώνει μία και καλή με κάθε εθνικισμό επιβεβαιώνοντας δυνατά και ξεκάθαρα ότι οι προλετάριοι δεν έχουν συμφέροντα από αυτό τον πόλεμο, ούτε από αυτό τον κόσμο που πεθαίνει. Καλούμε για έναν μόνο πόλεμο, ο οποίος είναι ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, είτε είναι Τσετσένοι, Σέρβοι, Κοσσοβάροι, Αμερικάνοι, Ρώσοι ή οτιδήποτε.

Χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις, δεδομένου τον διασκορπισμό και την απομόνωσή μας, δεδομένου την κυρίαρχη ατμόσφαιρα σεκταρισμού και καχυποψίας για κάθε προσπάθεια οργάνωσης αγωνιστικών διαθέσεων και για κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί μία συγκεντρωτική κατεύθυνση στην επαναστατική δραστηριότητα, στοχεύουμε μόνο σε ένα μίνιμουμ επίπεδο προοπτικής αγώνα (αποκήρυξη όλων των εθνικιστικών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυκλοφορία πληροφοριών, άμεση υποστήριξη των διεθνιστών συντρόφων, αποσαφήνιση των στόχων και των μέσων της κομμουνιστικής πάλης...). Στοχεύουμε στο να το καταφέρουμε αυτό από κοινού με άλλους συντρόφους που δρουν πάνω στην βάση της διεθνιστικής κομμουνιστικής δραστηριότητας ενάντια στον καπιταλιστικό πόλεμο και ειρήνη.

?ο γράψιμο και η διεθνής κυκλοφορία αυτού του κειμένου μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε τις δραστηριότητες μας, να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους επαναστάτες, να ενδυναμώνουμε το στρατόπεδο όσων υπερασπίζονται μαζί με εμάς τις ίδιες διεθνιστικές προοπτικές, να εκφράζουμε τις ανάγκες όλων των προλετάριων που εξεγείρονται ενάντια στον πόλεμο και την μιζέρια, και να ενισχύσουμε με την σαφήνεια της προοπτικής μας για αγώνα και μέσω της αποφασιστικότητάς μας, την πρόσκρουση της άρνησής μας.

Nα είσαι πατριώτης είναι να είσαι δολοφόνος! Κάτω όλα τα Κράτη!

Ταξική αλληλεγγύη στους επαναστάτες ντεφιτιστές κάθε στρατοπέδου!

Ας στρέψουμε τα όπλα μας ενάντια στους στρατηγούς μας, ενάντια στην δική μας αστική τάξη!

Ας σηκώσουμε ξανά την σημαία της παγκόσμιας κομμουνιστικής επανάστασης!

Διεθνιστική Κομμουνιστική Ομάδα (ΔΚΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: