Η οικοδόμηση της νέας, της αταξικής κοινωνίας, του κομμουνισμού, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία μετάβαση από κάποιο σχηματισμό σε κάποιον άλλο, αλλά συνιστά την εμφάνιση και την διαμόρφωση ενός ριζικά νέου τύπου κοινωνικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή, η οποία, ως προς το βάθος, την κλίμακα και τις προοπτικές της υπερβαίνει ακόμα και την μετάβαση της αρχαιότητας από την προ-ταξική στην ταξική κοινωνία. Πρόκειται για μία άρνηση-διαλεκτική άρση, τόσο των ταξικών ανταγωνιστικών τύπων ανάπτυξης της κοινωνίας, όσο και των πριν από αυτούς βαθμίδων, δηλ. ολόκληρης της μέχρι τώρα ιστορίας της ανθρωπότητας και των προϋποθέσεων της. Η επισήμανση αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται όταν διατυπώνονται διάφορες εικασίες και εκτιμήσεις σχετικά με τους ρυθμούς οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, με τις δυσκολίες που προκύπτουν κ.λ.π. Η επισήμανση αυτή αφορά επίσης τις δυσκολίες, την αντιφατικότητα και τον ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων..."

Δ. Πατέλη, Μ. Δαφέρμου, Π. Παυλίδη

11/05/2007

90 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση








Δελτίο τύπου του Ομίλου για τη μελέτη της Επαναστατικής Θεωρίας.

http://www.omilos.tuc.gr/

Για τον Όμιλό μας η 7η Νοεμβρίου του 2007 είναι μια διπλή επέτειος: συμπληρώνονται 90 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και 6 χρόνια από την ίδρυση του Ομίλου για την μελέτη της επαναστατικής θεωρίας στα Χανιά.


Η Οκτωβριανή Επανάσταση, ήταν η πρώτη νικηφόρος «έφοδος στους ουρανούς» των καταπιεσμένων, η πρώτη πρώιμη σοσιαλιστική επανάσταση. Μια επανάσταση, με θριαμβευτικές κατακτήσεις και δραματικές συγκρούσεις, η μη επίλυση των αντιφάσεων της οποίας, οδήγησε στην αντεπανάσταση και στην κεφαλαιοκρατική παλινόρθωση.


Η επανάσταση αυτή, με το ρήγμα που δημιούργησε στην ιστορία, μαζί με τις άλλες πρώιμες επαναστάσεις του 20ου αι., εγκαινίασε την εποχή της μετάβασης της ανθρωπότητας σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.


Τα επαναστατικά εγχειρήματα δεν συνεισφέρουν μόνο με τις νίκες τους, αλλά και με τις ήττες τους, εφ’ όσον αυτές γίνονται αντικείμενο αναστοχασμού, ως παρακαταθήκες για το μέλλον. Είναι καθήκον όσων ανθρώπων δεν θεωρούν την κεφαλαιοκρατική βαρβαρότητα κορύφωση του πολιτισμού, να αναστοχαστούν κριτικά και επαναστατικά τα κεκτημένα και της αντιφάσεις της Οκτωβριανής Επανάστασης, υπό το πρίσμα της παγκόσμιας επαναστατικής διαδικασίας και της προοπτικής των επικείμενων νικηφόρων επαναστάσεων για τη χειραφέτηση της ανθρωπότητας. Δεν συνιστά συνεισφορά σε αυτή την κατεύθυνση ούτε η λατρευτική αγιοποίηση (με τα αντίστοιχα μνημόσυνα), ούτε και η δαιμονολογική απόρριψη και απαξίωση των ηττημένων επαναστάσεων.

Με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, 

οι Όμιλοι για την μελέτη της Επαναστατικής Θεωρίας (Χανίων - Θεσσαλονίκης), διοργανώνουν παράλληλες εκδηλώσεις την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, με θέμα: «Οκτωβριανή Επανάσταση: Οι αντιθέσεις του πρώιμου σοσιαλισμού και η κομμουνιστική προοπτική».
Θεσσαλονίκη: Πτέρυγα Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείο, αιθ. 301, ώρα 18:30 (Εισηγητής: Περικλής Παυλίδης, Λέκτορας Α.Π.Θ.).
Χανιά: Κτίριο Παπαδοπέτρου, ώρα 18:30 (Εισηγητής: Δημήτρης Πατέλης, Επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης).


Η εκδήλωση-συζήτηση απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: